Skip to content
  • MENU
  • Aktualności
  • OFERTY
  • REZERWACJA
  • Fundacja Fanaberie
Menu
  • MENU
  • Aktualności
  • OFERTY
  • REZERWACJA
  • Fundacja Fanaberie

MENU

Witamy w kuszącym gabinecie osobliwości, w którym uznajemy jedyniegranice wyznaczone przez nas samych, naszych Gości i przyjaciół, którychopinie zarówno te dobre jak i budujące sobie cenimy, a także nasząnienasyconą ciekawość wszechświatemi gastronomią

NIEPOKORNY
KONCEPT
KULINARNY

PRZYSTAWKI

Czy wiesz, że… ?

W XVII wieku słowo potage nie miało takiego samego znaczenia
jak dzisiaj? Tak nazywano obfite dania mięsne lub rybne
z warzywami.

  • 1. Autorski tatar z polędwicy wołowej 63 zł

    Z żółtkiem, grzybami słomianymi i grzankami

  • 2. Carpaccio z ośmiornicy 53 zł

    Z oliwą ziołową, kaparami i grzankami

  • 3. BRUSCHETTY 1 szt - 8 zł / 4 szt - 29zł

    • Salsa pomidorowa z pesto • Szynka parmeńska i brzoskwinia • Ser pleśniowy z konfiturą z fig • Tapenada oliwkowa

Porada szefa kuchni:

Liczbę płatków (listków) ciasta francuskiego można
obliczyć według wzoru: Liczba warstw masła: b = (p+1)n².
Liczba płatków (listków) ciasta: f = b + 1 gdzie p to liczba
wykonanych złożeń, a n to liczba cykli składania.

Zupy

Czy wiesz, że… ?

Chemia rosołu. Gdy w 1794 roku chemik Antoine Laure
de Lavoisier kładł głowę na gilotynę po wydaniu na niego
wyroku śmierci przez Trybunał Rewolucyjny Republiki Francuskiej,
nie mógł przypuszczać, że badania właściwości chemicznych
bulionu, które prowadził, staną się przyczynkiem do rozwoju
kuchni molekularnej, a on sam zostanie okrzyknięty
jej prekursorem.

  • 1. Ramen 39 zł

    Z kaczki, kury i wołowiny, makaronem udon, krewetkami, jajkiem i pudrem z nori

  • 2. Tajska zupa rybna 36zł

    Z krewetkami, łososiem, makaronem udon, mlekiem kokosowym, esencją cytrusową i warzywami

  • 3. Krem z konfitowanego czosnku 23 zł

    z jajkiem sadzonymi i oliwą truflową

  • 4. Akwarium 19 PLN

    Silny wywar z pieczonej kaczki, kury i wołowiny, z warzywami korzeniowymi, makaronem z pszenicy durum, podany z chrupiącym krokietem mięsnym w panierce panko

Porada szefa kuchni:

Nie sól jajek przed smażeniem, ponieważ psuje ona
albuminy w białku i masa staje się rzadsza, przez
co rezultat jest mniej zadowalający.

Dania główne

Czy wiesz, że… ?

Stan upojenia wytąca nas z trzeźwości i sprawia, że unosimy się lekko nad ziemią.
Jest łagodny i gwałtowny; beztroski, zabawny i zakochany. Szał zmysłów wprowadza nas
w stan euforii, który sprawia, że jesteśmy pijani miłością, zanim zdążymy się zorientować,
że zalaliśmy się w trupa! Aurore Vincenti

  • 1. Udko z królika 65 zł

    Z puree truflowym, sałatką z borowików i pomidorów w kremowym sosie estragonowym

  • 2. Konfitowane żeberko w sosie teriyaki 63 zł

    Z chrupiącymi pierożkami gyoza z grzybami shitake i mun, miętą, chilli, białym sezamem i sosem sojowym

  • 3. Filet supreme z kurczaka 63 zł

    Z puree ziemniaczanym, ragoût z boczkiem, szalotką i brukselką, z sosem pomidorowo-pomarańczowym

  • 4. Risotto kuro z owocami morza 63 zł

    Z krewetkami panierowanymi w węglu bambusowym z oliwą truflową, chisem z wafla ryżowego i pudrem z nor

  • 5. Konfitowane udko z kaczki 58 zł

    Z kluskami śląskimi ciemnymi, sosem pieczeniowym, zasmażanymi burakami z wiśnią

  • 6. Tortellacci z caponatą sycylijską 59 zł

    Z grzybami leśnymi i rozmarynem, esencją z wędzonego dymu

  • 7. Rolada wieprzowa 55 zł

    Z kluskami śląskimi jasnymi, sosem pieczeniowym i czerwoną kapustą

  • 8. Pstrąg 58 zł

    Z warzywami, frytkami z batatów, autorskim sosem

  • 10. Królewski schabowy 49 zł

    Smażony na smalcu w panierce panko, z jajkiem sadzonym, puree ziemniaczanym i kapustą zasmażaną

  • 11. Tagliatelle z łososiem 49 zł

    W sosie śmietanowym, z masłem czosnkowym, esencją z cytrusów

  • 12. Pieczony łosoś na risotto 52 zł

    W marynacie z miodu i soli na maślanym risotto z cytryną

  • 13. Penne z kurczakiem 44 zł

    Z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i baby szpinakiem

  • 14. Smażony ser gouda 41 zł

    W panierce panko, z frytkami stekowymi, mixem sałat, sosem tatarskim

  • 15. Gnocchi nadziewane kozim serem i truflą 38 zł

    Z esencją z pomidorów, parmezanem i oliwą truflową

Porada szefa kuchni:

Świeże pesto lepiej się przechowuje w zakręcanym słoiku, jeśli przed wstawieniem
do lodówki na wierzch nalejesz cienką warstwę oliwy z oliwek.

Sałaty

Czy wiesz, że… ?

Jeśli chcesz pozostać młody i gładki, nie baw się w wiejskiego
filozofa i spożywaj sałatki.

  • 1. Cezar z Krewetkami w cieście 63 zł

    Wybór świeżych sałat z wiejskim jajkiem, owocem kaparu, parmezanem i grzankami

  • 2. Łosoś w cytrusach 58 zł

    Wybór świeżych sałat z marynowanym imbirem, ogórkiem zielonym, pomidorami koktajlowymi, miętą, chipsem z ciasta ryżowego i grzankami

  • 3. Grillowany Halloumi 49 zł

    Wybór świeżych sałat z żurawiną, ogórkiem zielonym, pomidorami koktajlowymi i grzankami

  • 4. Cezar z Kurczakiem 43 zł

    Wybór świeżych sałat z chrupiącym boczkiem, wiejskim jajkiem, owocem kaparu, parmezanem i grzankami

Porada szefa kuchni:

Żeby przedłużyć żywotność sałat… przygotuj im kąpiel w wodzie
z cukrem. Następnie odwiruj namiętnie zieleninę i poukładaj
w pojemniku przekładając warstwy papierowym ręcznikiem.

Street Food

Czy wiesz, że… ?

Jako dowód gargantuicznego obżarstwa można interpretować
informację o 9 dniowej wizycie Władysława Jagiełły i jego
licznego dworu w Niepołomicach, w 1393 roku, w trakcie której
zjedzono prawie 1300 kurczaków i kapłonów.

  • 1. Burger z szarpanym żeberkiem w teriyaki 53 zł

    Wybór świeżych sałat, z autorskim sosem, świeżymi warzywami, marynowanym imbirem i frytkami stekowymi

  • 2. Nie ham lecz burger wołowy 51 zł

    Wybór świeżych sałat, z autorskim sosem, świeżymi warzywami, serem cheddar i frytkami stekowymi

  • 3. Burger z grillowanym halloumi 49 zł

    Wybór świeżych sałat, z autorskim sosem, świeżymi warzywami, serem cheddar i frytkami stekowymi

  • 4. Frytki z batatów 25 zł

    Podawane z sosem autorskim

  • 5. Frytki stekowe z parmezanem 20 zł

    Z oliwą truflową i sosem autorskim

  • 6. Frytki stekowe z curry 20 zł

    Podawane z sosem autorskim

  • 7. Frytki stekowe z sosem autorskim 17 zł

    Klasyczne frytki z sosem autorskim

Porada szefa kuchni:

Aby przygotować chrupiący boczek, najlepiej piec
go w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozłóż plasterki
boczku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw
blachę do piekarnika i często zaglądaj, ponieważ piekarnik
może grzać nierówno. Obracaj blachę i w razie potrzeby
przewracaj boczek szczypcami lub metalową łopatką.
Wyjmij boczek tuż przed całkowitym upieczeniem, aby
w razie potrzeby można go było dopiec później. Gotowy
boczek przełóż między strony nieprzeczytanej gazety, co jest
higieniczne i wolne od bakterii.

Pizza

Czy wiesz, że… ?

Niespodzianka w młynku do pieprzu. Napełnij młynek
do pieprzu różnymi rodzajami ziarenek (dzikimi Voatsiperifery,
Selim i innymi) i dodaj trochę lukrecji oraz mielonej dobrej jakości
kawy. Ta bardzo aromatyczna mieszanka doskonale komponuje
się z kawałkiem rostbefu.

  • 1. Pizza Fico al Forno 44 zł

    Z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem pleśniowym, baby szpinakiem, konfiturą z fig i oliwą truflową

  • 2. Pizza Prosciutto Crudo 44 zł

    Z sosem pomidorowym, szynką parmeńską, świeżą rukolą, pomidorkami cherry, oliwą czosnkową i serem Grana Padano

  • 3. Pizza Salami Piccante 42 zł

    Z sosem pomidorowym, mozzarellą, salami piccante, bazylią i pikantną oliwą

  • 4. Pizza Margherita 23 zł

    Klasyczna pizza z sosem pomidorowym i mozzarellą

Porada szefa kuchni: 

Szef Kuchni Dawid Koczy radzi jak ugotować idealny makaron.
Duży rondel i dużo wody! I Litr na 100 g makaronu . Czas gotowania
zaczynamy liczyć, gdy woda po wrzuceniu makaronu zacznie
wrzeć. Solenie wody: sól – 7 g na 100 g makaronu – wsypujemy,
gdy woda znów zacznie wrzeć. Nie ma potrzeby dodawać oliwy,
to absolutnie niczemu nie służy.

Dla dzieci

Czy wiesz, że… ?

Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki
jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień
z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny spokój i stan
zadowolenia. Wrażenia o wiele głębsze, niż doświadczenia
czysto zmysłowe. Te pozornie nieuchwytne odczucia zostały po
raz pierwszy nazwane już w połowie ubiegłego wielu. „Comfort
food” to nic innego, jak ulubione smaki dzieciństwa oraz proste
potrawy, które pozwalają na sentymentalną podróż w czasie
i skutecznie poprawiają nastrój.

  • 1. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 31 zł
  • 2. Nuggetsy z kurczaka z frytkami stekowymi 26 zł
  • 3. Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 18 zł

Porada szefa kuchni:

Prywatnie kocham dzieci – jestem 6 krotnym wujkiem, ale z wiekiem
odkryłem, że wolę dzieci opiekać niż się nimi opiekować.

Endorfiny

Czy wiesz, że… ?

Pierwsze lody stworzone zostały przez starożytnych Chińczyków
około 2000 lat temu? W tamtych czasach mieszano śnieg z miodem
i owocami, tworząc przysmak, który można uznać za pierwowzór
dzisiejszych lodów! Dziś lody są jednym z najpopularniejszych
deserów na świecie, ciesząc podniebienia ludzi w każdej kulturze.

  • 1. SUFLET CZEKOLADOWY Z LODAMI SEZONOWYMI 24 zł

    Delikatny suflet z 60% kakao z certyfikatem Rainforest, serwowany z gałką lodów sezonowych i pulpa z marakui – prawdziwa uczta dla podniebienia

  • 2. SERNIK SAN SEBASTIAN Z LODAMI SEZOWNOWYMI 24 zł

    Słynny deser z Kraju Basków, przygotowywany z zaledwie dziewięciu składników. Podawany z sosem ze słonego karmelu – klasyka, która zachwyca prostotą i smakiem

Porada szefa kuchni:

Przygotowując galaretkę – zalewaj owoce warstwami. To daje nam
pewność, że będą równomiernie rozmieszczone. Jeśli wrzucisz
je wszystkie naraz, znajdą się w górnej warstwie galaretki.

TAPAS

  • 1. Wybór serów i wędlin 56 zł

    Kompozycja z dodatkami i grzankami

  • 2. Wybór serów 43 zł

    Kompozycja z dodatkami i grzankami

  • 3. Wybór wędlin 43 zł

    Kompozycja z dodatkami i grzankami

*Kuchnia zastrzega sobie prawo do modyfikacji dań ustalonych wcześniej z preferencjami klienta

  • MENU
  • OFERTY
  • AKTUALNOŚCI
  • KONTAKT
  • FUNDACJA FANABERIE