Witamy w kuszącym gabinecie osobliwości, w którym uznajemy jedyniegranice wyznaczone przez nas samych, naszych Gości i przyjaciół, którychopinie zarówno te dobre jak i budujące sobie cenimy, a także nasząnienasyconą ciekawość wszechświatemi gastronomią
NIEPOKORNY
KONCEPT
KULINARNY
Zapraszamy do odkrywania smaków jesieni w Restauracji Kameralnej! Nasze menu oddaje ducha tej wyjątkowej pory roku, łącząc sezonowe produkty z bogactwem aromatów
i tradycji. Czekają na Was rozgrzewające zupy, wykwintne dania główne oraz napoje idealne na chłodniejsze dni. Od esencji grzybowej, przez konfit z kaczki z sosem wiśniowym,
po korzenną herbatę i grzane wino – jesień u nas to uczta dla zmysłów. Smakujcie z nami naturę w jej najlepszym wydaniu!
Soczysty śledź z chrupiącym suszonym jabłkiem, świeżym jabłkiem, delikatną cebulką i musztardą francuską dla wyrazistego smaku
Aksamitny krem z dyni, podkreślony egzotyczną nutą curry i mango, idealny na chłodniejsze dni.
Bogaty w smaku wywar z leśnych grzybów, podany z aromatycznym klopsem mięsno-grzybowym i makaronem farfalle.
Soczyste udko kaczki konfitowane w aromatycznych przyprawach, podane z aksamitnym sosem wiśniowym, który doskonale podkreśla smak mięsa. Całość uzupełnia puszysty kuskus, tworząc harmonijną i wyrafinowaną kompozycję smaków.
Świeży pstrąg podany z grillowanymi warzywami, delikatnie przyprawiony sosem musztardowo-cytrynowym, serwowany z frytkami z batatów.
Lekka sałatka z włoską szynką parmeńską, słodką karmelizowaną gruszką.
Czy wiesz, że… ?
W XVII wieku słowo potage nie miało takiego samego znaczenia
jak dzisiaj? Tak nazywano obfite dania mięsne lub rybne
z warzywami.
Kalmary z komosą ryżową i warzywami, łączą w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki temu danie nie jest zbyt ciężkie ani kaloryczne, co jest cenione przez wielu miłośników zdrowego jedzenia.
Tatar z ligawy według własnej receptury. Podawany z grzanką ziołową.
• Pesto i salsa pomidorowa • Szynka parmeńska i brzoskwinia • Ser pleśniowy i gruszka • Serek śmietankowy i pieczona papryka
Nieoczywiste i wyrafinowane połączenie mięsności i krzemowości najlepszej regionalnej kaszanki oraz leśnej kwasowości jeżyn. Podawana z grzankami i miętą.
Porada szefa kuchni:
Liczbę płatków (listków) ciasta francuskiego można
obliczyć według wzoru: Liczba warstw masła: b = (p+1)n².
Liczba płatków (listków) ciasta: f = b + 1 gdzie p to liczba
wykonanych złożeń, a n to liczba cykli składania.
Czy wiesz, że… ?
Chemia rosołu. Gdy w 1794 roku chemik Antoine Laure
de Lavoisier kładł głowę na gilotynę po wydaniu na niego
wyroku śmierci przez Trybunał Rewolucyjny Republiki Francuskiej,
nie mógł przypuszczać, że badania właściwości chemicznych
bulionu, które prowadził, staną się przyczynkiem do rozwoju
kuchni molekularnej, a on sam zostanie okrzyknięty
jej prekursorem.
Pożywna misa silnego wywaru z kaczką, warzywami, makaronem udon, jajkiem i pudrem z nori.
Zupa cebulowa, czyli soupe a l'oignon to nic innego jak aromatyczny bulion, koniak i ogromna ilość cebuli pokrojonej wplasterkipodduszonej a potem przyrumienionej na maśle Zapiekana z serem i grzanką.
Autorska interpretacja czosnkowego kremu, który pokochali Czesi, przygotowana na białym wine.
Silny wywar z pieczonej kury, kaczki i wołowiny, z warzywami korzeniowymi, makaronem z pszenicy durum i chrupiącym krokietem mięsnym w panierce panko.
Porada szefa kuchni:
Nie sól jajek przed smażeniem, ponieważ psuje ona
albuminy w białku i masa staje się rzadsza, przez
co rezultat jest mniej zadowalający.
Czy wiesz, że… ?
Stan upojenia wytąca nas z trzeźwości i sprawia, że unosimy się lekko nad ziemią.
Jest łagodny i gwałtowny; beztroski, zabawny i zakochany. Szał zmysłów wprowadza nas
w stan euforii, który sprawia, że jesteśmy pijani miłością, zanim zdążymy się zorientować,
że zalaliśmy się w trupa! Aurore Vincenti
Konfitowane udko z gęsi z ciemnymi kluskami, sosem pieczeniowym z zielonym pieprzem i płatkami z marynowanego buraka.
Łosoś pieczony w marynacie z miodu i soli, podawany na ziołowym risotto z parmezanem i grillowaną cytryną.
Rolada wieprzowa z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i czerwoną kapustą.
Maślany ryż arborio, masło, chrupiący boczek, szalotka i parmezan.
Schab smażony na smalcu w chrupiącej panierce panko, z jajkiem sadzonym, puree ziemniaczanym i autorską kapustą.
Pierś z kurczaka z delikatnym puree ziemniaczanym z ragu i sosem pieczeniowym.
Ser Gouda w chrupiącej panierce panko, z frytkami stekowymi i sosem tatarskim.
Wypełnione kremowym nadzieniem z koziego sera i aromatyczną truflą, tworzące wyrafinowaną kompozycję smaków.
Porada szefa kuchni:
Świeże pesto lepiej się przechowuje w zakręcanym słoiku, jeśli przed wstawieniem
do lodówki na wierzch nalejesz cienką warstwę oliwy z oliwek.
Czy wiesz, że… ?
Niespodzianka w młynku do pieprzu. Napełnij młynek
do pieprzu różnymi rodzajami ziarenek (dzikimi Voatsiperifery,
Selim i innymi) i dodaj trochę lukrecji oraz mielonej dobrej jakości
kawy. Ta bardzo aromatyczna mieszanka doskonale komponuje
się z kawałkiem rostbefu.
Czerwone krewetki argentyńskie w aromatycznym sosie na bazie oliwy z oliwek i czosnku. Doprawione mieszanką 8 przypraw i ziół dla ekspozji smaku.
Tagliatelle z łososiem w delikatnym maśle czosnkowym, z nutą świeżych ziół i cytrynowej świeżości.
Makaron penne z kurczakiem, gorgonzolą, suszonymi pomidorami, baby szpinakiem.
Spaghetti Bolognese z mięsem wołowym, sosem z pieczonych pomidorów i aromatycznych ziół oraz parmezanem.
Porada szefa kuchni:
Szef Kuchni Dawid Koczy radzi jak ugotować idealny makaron.
Duży rondel i dużo wody! I Litr na 100 g makaronu . Czas gotowania
zaczynamy liczyć, gdy woda po wrzuceniu makaronu zacznie
wrzeć. Solenie wody: sól – 7 g na 100 g makaronu – wsypujemy,
gdy woda znów zacznie wrzeć. Nie ma potrzeby dodawać oliwy,
to absolutnie niczemu nie służy.
Czy wiesz, że… ?
Jeśli chcesz pozostać młody i gładki, nie baw się w wiejskiego
filozofa i spożywaj sałatki.
Wybór świeżych sałat, łosoś pieczony w curry, marynowany imbir, ogórek zielony, dressing, grzanki.
Wybór świeżych sałat z grillowaną piersią z kurczaka, opiekanym bekonem / krewetkami, grzankami, parmezanem I dresingiem
Wybór świeżych sałat, świeże warzywa, grillowany camembert, żurawina, dresing. Sałatka podawana jest na gofrze.
Porada szefa kuchni:
Żeby przedłużyć żywotność sałat… przygotuj im kąpiel w wodzie
z cukrem. Następnie odwiruj namiętnie zieleninę i poukładaj
w pojemniku przekładając warstwy papierowym ręcznikiem.
Czy wiesz, że… ?
Jako dowód gargantuicznego obżarstwa można interpretować
informację o 9 dniowej wizycie Władysława Jagiełły i jego
licznego dworu w Niepołomicach, w 1393 roku, w trakcie której
zjedzono prawie 1300 kurczaków i kapłonów.
Burger z łososia atlantyckiego, podawany z miksem sałat, czerwoną cebulą, papryczką chili, sosem z mango, pudrem z nori oraz frytkami stekowymi.
Szarpane mięso z żeberek wieprzowych, pomidor, ogórek kiszony, sałata z frytkami stekowymi.
Burger z 100% wołowiny z autorskim sosem, świeżymi warzywami, serem cheddar i frytkami stekowymi.
Porada szefa kuchni:
Aby przygotować chrupiący boczek, najlepiej piec
go w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozłóż plasterki
boczku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw
blachę do piekarnika i często zaglądaj, ponieważ piekarnik
może grzać nierówno. Obracaj blachę i w razie potrzeby
przewracaj boczek szczypcami lub metalową łopatką.
Wyjmij boczek tuż przed całkowitym upieczeniem, aby
w razie potrzeby można go było dopiec później. Gotowy
boczek przełóż między strony nieprzeczytanej gazety, co jest
higieniczne i wolne od bakterii.
Czy wiesz, że… ?
Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki
jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień
z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny spokój i stan
zadowolenia. Wrażenia o wiele głębsze, niż doświadczenia
czysto zmysłowe. Te pozornie nieuchwytne odczucia zostały po
raz pierwszy nazwane już w połowie ubiegłego wielu. „Comfort
food” to nic innego, jak ulubione smaki dzieciństwa oraz proste
potrawy, które pozwalają na sentymentalną podróż w czasie
i skutecznie poprawiają nastrój.
Porada szefa kuchni:
Prywatnie kocham dzieci – jestem 6 krotnym wujkiem, ale z wiekiem
odkryłem, że wolę dzieci opiekać niż się nimi opiekować.
Czy wiesz, że… ?
Pierwsze lody stworzone zostały przez starożytnych Chińczyków
około 2000 lat temu? W tamtych czasach mieszano śnieg z miodem
i owocami, tworząc przysmak, który można uznać za pierwowzór
dzisiejszych lodów! Dziś lody są jednym z najpopularniejszych
deserów na świecie, ciesząc podniebienia ludzi w każdej kulturze.
Porada szefa kuchni:
Przygotowując galaretkę – zalewaj owoce warstwami. To daje nam
pewność, że będą równomiernie rozmieszczone. Jeśli wrzucisz
je wszystkie naraz, znajdą się w górnej warstwie galaretki.
6 PIKANTNE SKRZYDEŁKA, 10 KRĄŻKÓW CEBULOWYCH, 6 KROKIETY ZIEMNIACZANE, SET DIPÓW: CHILLI, CHEDDAR, RED THAI
3 PIKANTNE SKRZYDEŁKA, 5 KRĄŻKÓW CEBULOWYCH, 3 KROKIETY ZIEMNIACZANE, SET DIPÓW: CHILLI, CHEDDAR, RED THAI
Wybór wędlin z dodatkami, 200g wędlin.
Wybór serów z dodatkami, 200g serów.
Wybrane gatunki serów oraz wędlin z dodatkami (po 200 g)
*Kuchnia zastrzega sobie prawo do modyfikacji dań ustalonych wcześniej z preferencjami klienta